© 2023 by Don Richards. Proudly created with Wix.com

Leerkracht wiskunde en s.t.e.m. in de eerste graad
van het Regina Pacisinstituut te Laken

Graadcoördinator eerste graad
Mentor van de nieuwe leerkrachten

Banaba Schoolontwikkelaar (2016)

Naïma Van den Broeck

HOE BEN IK HIER TOCH INGEROLD?

De driejarige Banaba-opleiding tot schoolontwikkelaar, daar is alles mee begonnen. Tijdens deze opleiding begon ik mijn onderzoek naar het leren met een puberbrein. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door het leren leren en hoe je dit kan overbrengen bij pubers, maar het lukte me niet echt om hen vooruit te helpen. Ik miste iets ...

Eerst ging ik van de veronderstelling uit dat het aan de motivatie van de pubers lag: plots lijken ze geen interesse meer te hebben in school en verdwijnt hun motivatie. Maar bij nader onderzoek in mijn school, het Regina Pacisinstituut te Laken, bleken de leerlingen uit de eerste graad wél gemotiveerd. Eigenlijk niet verwonderlijk: 

ieder kind wil graag mooie punten en naar huis gaan met een goed rapport. Ze weten alleen niet hoe?!!!

De resultaten van deze enquête zorgden voor een keerpunt! Na een grondige literatuurstudie rond de werking van ons plastisch brein heb ik mij samen met nog drie gemotiveerde collega's Roel, Lotte & Katleen laten coachen door Ankie Remijn, een Nederlandse huiswerkcoach/neurologe die zich verdiept heeft in de werking van het puberbrein. Deze coaching maakte echt wel iets los in ons, we waren dolenthousiast! Dit was iets moois om mee aan de slag te gaan in de huiswerkklas die wij wilden oprichten en die de naam 'Einsteinklas' kreeg (door onze leerlingen bedacht). Onze Einsteinklas loopt ondertussen nog heel vlot:
we leren hen hoe hun brein werkt, wat de lasten en lusten zijn van een puberbrein en hoe ze dit kunnen vertalen naar efficiënt leren. 

Dankzij een paar lezingen van neuropsycholoog Dr Christophe Lafosse en het contact met neurologopediste Els Dammekens weten we nu ook dat we naast de breintraining tevens hard moeten inzetten op de growth mindset. Een hele uitdaging, maar alleen door keihard in te spelen op deze beide zaken, kunnen we ons doel bereiken:
het opbouwen van hun zelfredzaamheid, het verhogen van hun welbevinden, het versterken van hun zelfvertrouwen om zo te komen tot positieve leerresultaten.

Naast de jonge Einsteiners proberen we nu de andere leerlingen te bereiken samen met onze collega's, want ook zij spelen een belangrijke rol hierin. Wij stappen de lessen van onze collega's binnen met breinfeiten en mindsettings en coachen zo de ganse klas én de collega's. Natuurlijk mogen de ouders niet achterblijven: We hebben reeds vele workshop-avonden georganiseerd voor de ouders van onze leerlingen uit de eerste graad en deze kenden een groot succes. Het is niet altijd makkelijk als ouder om je puberkind op te voeden. Op deze manier bieden wij hen enkele handvaten om op een rustige, verbindende en communicatieve manier aan de slag te gaan.

Zo ben ik, samen met mijn collega Katleen, op het idee gekomen om met pubers en met iedereen die met pubers samenwerkt onze expertise te delen. Dit gaat over de puber, de puberouder, leerkrachten, scholen, verenigingen, ... noem maar op: wij willen jullie helpen in de omgang met, het werken met, het begeleiden van ... een puberbrein.

Publicaties

Paper over het eerste deel van mijn actie-onderzoek rond de opstart van huiswerkbegeleiding voor pubers (mei 2015)

Artikel rond de Einsteinklas ter afronding van de Banaba-opleiding (mei 2016)

Zelfvertrouwen kweken in de huiswerkklas - Klasse

Partner

Bij mijn actie-onderzoek kon ik vrij snel en gemakkelijk enkele collega's overtuigen om mee in het verhaal te stappen. Samen vormen we het Einsteinteam. Maar Katleen, zij was ook echt gebeten door het concept. Met ons tweetjes zetten we nu het onderzoek verder, want het moet gezegd: er is nog héél veel te ontdekken! 

Teens Inside Out

Katleen Van Autgaerden